heal4

Orthopedische manuele therapie
(Erik van der Pouw)

Meer dan een "bottenkraker"

Een 'bottenkraker'. Zo wordt in de volksmond de Orthopedische Manueel Therapeut (OMT-er) ook wel genoemd. Daarmee wordt gedoeld op het losmaken van bijvoorbeeld gewricht of ruggenwervel.

Voor alle klachten aan het bewegingsapparaat

Maar dat is slechts een deel van de Orthopedische Manuele Therapie. En het gebeurt aanmerkelijk voorzichtiger dan de bijnaam doet vermoeden. Wat een OMT-er precies doet, en wat hij voor u kan betekenen,
kunt u hier lezen.

Het draait om de wervelkolom

Een OMT-er gaat er bij veel klachten vanuit dat de bron in de wervelkolom ligt. Via zenuwbanen in de wervelkolom worden voortdurend ontelbare signaaltjes naar alle delen van het lichaam en hoofd verstuurd. Ontstaat er ergens in de wervelkolom een 'blokkade', bijvoorbeeld door stramme, onwillige ruggenwervels, dan kan dit elders in het lichaam (pijn)klachten veroorzaken.

Wegnemen van de ergste pijn

Om uw 'bewegingsvrijheid' te vergroten en de ergste pijn weg te nemen worden speciale handgrepen toegepast. Die zijn kenmerkend voor de Orthopedische Manuele Therapie. Daarbij wordt lichte druk uitgeoefend op bijvoorbeeld een wervel of gewricht. Pijnlijk is dat vrijwel nooit. Mensen ervaren het eerder als een verlichting omdat de pijn dikwijls voelbaar wegvloeit.

Nog een stapje verder...

De OMT-er heft onder andere blokkades in de wervelkolom op, een van de directe veroorzakers van klachten. Maar hij gaat nog een stapje verder. Hij zal samen met u proberen de vinger écht op de pijnlijke plek te leggen. Waardoor zijn de blokkades ontstaan? Kom het door uw houding tijdens het  (bureau)werk? Beweegt u onvoldoende? Of belast u uw rug misschien verkeerd of te veel?

Zelf aan de slag

Met het advies van de therapeut over een mogelijk andere houding en levenstijl kunt u zelf aan de slag. Dat moet u ook met de gerichte oefeningen die de OMT-er u voorschrijft en aanleert. Een tweeledige aanpak met maar één doel: herstel en voorkomen dat uw klachten in de toekomst terugkomen. De praktijk laat zien dat het definitieve herstel gemiddeld na een aantal behandelingen voelbaar inzet.